Her ved årsskiftet er det tid at gøre status og ved samme lejlighed at skue frem. Efter et hæsblæsende 2006 med stor aktivitet i bestræbelserne på at etablere Jammerbugt Kommune på en god måde for borgere og ansatte blev 1. januar 2007 dagen, hvor der definitivt blev sagt farvel og tak til de fire tidligere Kommuner i Jammerbugten, Fjerritslev, Pandrup, Aabybro og Brovst. Samtidigt sagde vi goddag og velkommen til Jammerbugt Kommune.
Vi er nået langt i Jammerbugt Kommunes første leveår – men samtidig er jeg naturligvis opmærksom på, at vi ikke er helt på plads – eller nået helt i mål på alle områder – på trods af en stor indsats af ansatte og politikere.
Jeg ser frem til, at vi – borgere, brugere, ansatte og politikere i Jammerbugt Kommune – i de kommende år får sat øget fokus på de ønsker, vi har til den fremtidige udvikling i Jammerbugten og af Jammerbugt Kommune.
Skal det lykkes for os at gøre Jammerbugt Kommune til et godt sted at leve og være – ja, så kræver det en koordineret indsats af alle gode kræfter. Jeg synes, vi med virkelyst og virketrang rundt omkring i vores kommune er ved at yde den historiske indsats, der kræves for at løse den historiske udfordring, det er at få etableret Jammerbugt Kommune.
Derfor skal der lyde et velkommen til vores nye fællesskab Jammerbugt Kommune – lad os forme den sammen og skabe et fællesskab præget af dialog, udvikling, tryghed og trivsel.I det efterfølgende vil jeg prøve at fremhæve nogle af de politiske beslutninger, der er truffet i årets løb.
Grøn Kommune
Jammerbugt Kommune har et ønske om at fremstå som en grøn kommune. – Vi er godt på vej: Vi har nedsat et Grønt Råd samt et vandindvindingsråd. – Vi har i forbindelse med den kommunale planstrategi sat det åbne land på dagsordenen.På en sådan måde, at vi er udpeget til at være et eksempelprojekt for det ganske land. Og endelig har vi gjort agenda 21 arbejdet omkring bæredygtighed til en vigtig del af vores kommunale planstrategi, med en politisk beslutning om, at vi i løbet af foråret 2008 handlingsorienterer vores vedtagne strategi for Agenda 21.
Et helt konkret tiltag i år - i bestræbelserne på også at gøre noget for at være en grøn kommune - har været etableringen af den bynære skov ved Aabybro, som jo i høj grad er etableret med det formål at sikre fremtidigt drikkevand - Så jo – Jammerbugt Kommune er godt på vej til at blive en grøn Kommune.
Politikker
Jammerbugt Kommune har et højt ambitionsniveau, når det gælder involvering og inddragelse af borgere, brugere og medarbejdere. Vi tror på, at dialogen er udgangspunktet for en fortsat dynamisk udvikling i Jammerbugten og Jammerbugt Kommune. Bl.a. derfor har Tema- og udviklingsudvalget i 2007 besøgt samtlige byer og lokalsamfund i Jammerbugt Kommune. Dels for at hente inspiration til en handlingsorienteret landdistriktspolitik, og dels for i samarbejde med borgerne at opstille mål og konkrete handlinger i hvert lokalområde med det formål at sikre fortsat liv i lokalsamfundene. Landdistriktspolitikken blev vedtaget i august i år, og flere mål er allerede ved at blive realiseret.
Et andet element i den forbindelse er nærdemokratiet. I november vedtog Kommunalbestyrelsen et sæt spilleregler for nærdemokratiet i Jammerbugt Kommune – spilleregler som går meget længere end det, kommunen er forpligtiget til i forhold til bruger- og borgerdemokratiet – igen et positivt signal.
En tredje vigtig politik, som er udarbejdet og vedtaget, er kommunens erhvervspolitik – en politik som i høj grad er formuleret af Jammerbugt Kommunes erhvervsråd og så efterfølgende tiltrådt af Kommunalbestyrelsen.
Infrastruktur
Infrastrukturens betydning for at udnytte Jammerbugt Kommunes potentialer i forhold til bosætning, erhvervsudvikling - herunder udviklingen af turismen - har været et af årets mest debatterede emner – bl.a. har der i samarbejde med erhvervsforeningen i Jammerbugt Kommune været afholdt to konferencer med deltagelse af mange interesserede borgere, fagpersoner, lokal- og landspolitikere.
Debatterne og heraf følgende henvendelser til besluttende organer på landsplan har centreret sig om to ting. For det første ønsket om en tredje vestlig Limfjordsforbindelse og for det andet ønsket om en VVM-redegørelse for at få fastlagt en linjeføring for omfartsvejen omkring Brovst, Arentsminde og Halvrimmen.
Positive vinde
Jeg vil tillade mig kort at beskrive et par positive historier i Jammerbugt Kommune.Indbyggertallet i Jammerbugt Kommune er steget en lille smule i løbet af 2007 på trods af forskellige prognosers spådomme om det modsatte. – Ja, vi bliver faktisk lidt flere indbyggere i kommunen!
Ledigheden i Jammerbugt Kommune er her ved årets udgang historisk lav. Ledigheden er på 3,2 %. Det svarer til regionsgennemsnittet og nærmer sig landsgennemsnittet – det er ganske flot.
Økonomi
De fleste vil vide, at Jammerbugt Kommune ikke er født med en guldske i munden. Omvendt tyder meget på, at 2007 bliver året, hvor vi får vendt den økonomiske udvikling i Jammerbugten. På trods af forholdsvis store overskridelser på driften og et rimeligt stort anlægsbudget ser det på nuværende tidspunkt ud til, at vi kommer gennem året lige akkurat med skindet på næsen – modsat sidste år. 2008 skal være året, hvor kommunekassen bliver tilført nødvendig kapital. En vigtig forudsætning herfor bliver en overholdelse af budget 2008 på driftssiden – en opgave som både kræver administrativ og politisk opmærksomhed.
En af de helt basale forudsætninger for at drive en kommune er, at økonomien er i orden. Vi arbejder for en sund og stabil økonomi i Jammerbugt Kommune. En sådan giver økonomisk handlefrihed, hvilket er nødvendigt for at kunne diskutere og planlægge indhold og prioriteringer på de mange basale serviceopgaver, vi har.
Aldrig færdig – Altid på vej
På trods af god vilje og en fornem indsats fra såvel medarbejdere som politikere, så fungerer ikke alt, som vi gerne vil have det til. Omvendt vil jeg også gerne tilkendegive, at jeg synes, vi er kommet langt på rigtig mange områder – vi må nok tillade os at bruge den kendte sætning: Aldrig færdig – Altid på vej som et udtryk for, at vi hver dag er bevidste om, at det kræver en historisk indsats at løse den historisk store opgave, det er at etablere Jammerbugt Kommune.
Mogens kom forbi
Jeg vil også gerne benytte denne lejlighed til at takke alle de mange jeg i årets løb har mødt på min vej rundt i Jammerbugt Kommune – både til private begivenheder – i foreninger – i lokalsamfund – i handelsbyer – på virksomheder og institutioner m.m.
Jeg synes, som tidligere nævnt, at det emmer af virkelyst og virketrang overalt i vores Kommune – og det er en afgørende forudsætning for at Jammerbugt Kommune bliver en succes. Jeg har været rigtig glad for de mange invitationer og ser frem til også i det kommende år at imødekomme de invitationer jeg får.
Fremtid
Mange af de allerede berørte emner er også aktuelle i 2008. En spændende fællesopgave for borgere, forvaltning og politikere i 2008 bliver udformningen af Jammerbugt Kommunes første kommuneplan – her ligger en stor udfordring, som afhængig af, hvordan vi løser den, kan få afgørende betydning for Jammerbugt Kommunes fremtid.Interessant i 2008 bliver det også i hvilket omfang det lykkes at få etableret Jammerbugt Sundhedshus. Forarbejdet er gjort – nu gælder det virkeliggørelsen.
Tak
Afslutningsvis vil jeg gerne takke alle, der i Jammerbugt Kommune på frivillig og ulønnet basis gør en indsats til gavn og glæde for fællesskabet. Ligeledes vil jeg gerne takke alle medarbejdere ved Jammerbugt Kommune, kolleger i Kommunalbestyrelsen og samarbejdspartnere i øvrigt for den indsats der i årets løb er udført til gavn og glæde for borgerne i Jammerbugt Kommune.
Godt Nytår til alle !
Mogens Gade
torsdag den 17. januar 2008
Abonner på:
Opslag (Atom)