fredag den 19. september 2008

Overskud på driften – trods stort skred på udgiftssiden

Mange private virksomheder kommer i denne tid med reviderede forventninger til årets økonomiske resultat.
Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune har på sit møde i august revideret forventningerne til regnskabet for 2008.
Store skred i udgifterne på bl.a. børn og unge området, ældre og handicapområdet og arbejdsmarkedsområdet gør at udgiftsbudgettet forventes forøget med 73 millioner kroner. Dette forventes imødegået bl.a. af store mindreforbrug hos vore decentrale institutioner med over 30 millioner kr.
Endelig er det værd at bemærke, at vi har budgetteret med 100 millioner kroner i overskud.
Således forventes driftsresultat for Jammerbugt Kommune at blive positivt med 27 millioner kr.
For at forbedre dette resultat yderligere har kommunalbestyrelsen pålagt udvalgene at finde besparelser på 1 % i indeværende år - ca. 14 millioner kr.
Alt i alt er der udsigt til et positivt driftsresultat, som ikke er set i Jammerbugten i mange år.
Skredet i serviceudgifterne giver imidlertid nogle udfordringer i relation til den aftale kommunerne har med regeringen omkring væksten i serviceudgifterne – hvor vi risikerer en økonomisk sanktion i forhold til næste års bloktilskud – derfor også beslutningen om at skride ind i indeværende års budget.
En anden udfordring i relation til skredet på udgiftssiden er Jammerbugt Kommunes likviditet. Vi havde ved budgetlægningen satset på en gang for alle at få restitueret kassebeholdningen – nemlig med en kassehenlæggelse på 44 millioner kr. – den realiseres ikke i den størrelsesorden.
Alt i alt står vi tilbage med to store opgaver – som også smitter af på budgetlægningen for 2009. For det første en styrkelse af kassebeholdningen og for det andet en overholdelse af aftalen om væksten i serviceudgifterne.
Det betyder, at vi igen for 2009 skal budgettere med en kassehenlæggelse og et stort overskud på driften.
Budgetoplægget for 2009 er udover almindelige fremskrivninger blevet udvidet med 80 millioner kroner bl.a. for at lappe de huller budgetopfølgningen for i år har afsløret.
Økonomiudvalget har bedt fagudvalgene om at finde 2% i effektiviseringer og eller reduktioner – alt i alt 27 millioner kroner – et større beløb kan blive nødvendigt.
Men som det ser ud her før budgetlægningen for alvor er gået i gang er der netto tale om en klar forøgelse af udgiftsbudgettet når vi sammenligner 2008 og 2009.
En god økonomi er forudsætningen for at vi for alvor i Jammerbugt Kommune kan opprioritere på indholdssiden – det kræver et langt sejt træk at opnå målet om økonomisk handlefrihed.
Noget der taler for at det nok skal lykkes er bl.a. det fantastiske forhold, at vi fortsat har en faldende ledighed og et stigende indbyggertal i Jammerbugten.
I Jammerbugt Kommune har vi en stram økonomi – men skuden er vendt og efter en del år med underskud på driften bliver 2008 året hvor en fremtid med driftsoverskud indledes.

Ingen kommentarer: